Skriv ut övningen

Stafett-segling

Grön -träna på krysstekning -förbättra förmågan att trimma båt -Öva starter


Teknik 

På vattnet 

Lättvind, Medelvind 

Ett segel, Två segel 


-3 bojar -2 till 6 segelbåtar  

av manta.kalmer, Katamaranklubben, 17 november, 2021

Genomförande

Lägg ut tre bojar på vattnet. Två bredvid varandra som mål/start och ett märke att runda. Dela även in eleverna i lag om 2 till 6 personer och placera en ledare vid start och en ledare vid rundmärket.

Tävlingen går ut på så kort tid som möjligt ta sig genom banan och från startsignal tills att sista person gått i mål tar instruktör tid på tidtagarur. Laget står vid startlinjen och när startsignal ges ut kan första segelbåten  börja kryssa upp mot märket och runda det. När första båten rundat märket ska de segla tillbaka in i mål och när segelbåten gått in i mål får nästa lagbåt passera linjen och påbörja segling upp mot märket. När den sista båten kommit i mål stoppas tidtagaruret.

Spelet kan därefter fortsätta på så sätt att ett nytt lag gör stafetten och tävlar om snabbast tid eller så kan laget tävla mot sig själva och försöka toppa föregående tid. Ett annat alternativ är att två lag seglar samtidigt i banan o tävlar mot varandra. Det medför större risk för kollisioner och är också svårare att övervaka för ledarna.