Skriv ut övningen

Seglingsorientering (Grupp2)

Blå Röd Att lära sig hitta i området kring klubben och att kunna segla alla olika segelsätt med bra teknik


Strategi, Taktik, Teknik 

På vattnet 

Alla vindar 

Ett segel, Två segel 


Ankor/badleksaker, gärna i starka färger, som knyts fast i träd/ bryggor som är lättåtkomliga från vattnet, med bokstäver i vattenfast bläck på undersidan. En karta till varje båt, med markeringar där badleksakerna är utsatta (vattenfasta markeringar) Tejp för att sätta fast kartorna på båtarna så de inte blåser bort.  

av ella@quested.net, Tyresö skeppslag, Tyresö, 22 februari, 2022

Genomförande

Börja med att sätta upp badleksakerna runt om i viken (övningen fungerar bäst i mindre vikar), utspritt, och rita ut markeringarna på kartan allteftersom. (Gör detta under lunchen/tidigt på morgonen/under förmiddagspasset medan en annan ledare har koll på eleverna).

Sätt eleverna 2 och 2 i varje båt (laser fungerar bra, eftersom det går fortare då). Ge varje grupp en karta och tejp, som de sätter på båtens däck/ i botten på båten, beroende på båtmodell.

Låt eleverna segla runt till alla kontrollerna, men ha följebåtar som aktivt kan se och ta sig till seglarna om något skulle gå fel. Först tillbaka till klubben vinner.

Övningen kräver att eleverna visar taktik och strategi när de planerar sin rutt runt banan. Tekniken blir viktig eftersom eleverna måste vara snabba.

Övningen tar lång tid, men är anpassningsbar beroende på hur nära man sätter ”kontrollerna”. Från erfarenhet tog det ca. 3 timmar. (För att göra övningen ännu roligare, gör så att bokstäverna på badleksakerna bildar ett ord, så får eleverna något att fundera på efter att de kommit in till land)