Skriv ut övningen

Övningsbana för båtförarutbildning

Grön Att lära sig/öva på att hantera en specifik följebåt eller säkerhetsbåt.


Teknik 

På vattnet 

Alla vindar 


Följebåt/Säkerhetsbåt 5 bojar och sänken (1 extra tungt) 

av Tess, SSF Seglarskola, 31 januari, 2019

Genomförande

Banan är cirka 300 meter ni får anpassa bananslängd efter båttyp. Det ska inte ta mer än 5 minuter att köra banan. Tar det för lång tid får man öva mer.

Börja med att fästa dödmansgrepp och starta båten. Sedan är det dags att lugnt och försiktigt lägga ut från bryggan.

Kör vidare för att plocka upp en boj. Lägg i den igen när du är klar. Är det väldigt djupt hos er så får ni anpassa detta momentet.

Nu gäller det att ta sig igenom slalombanan så fort som möjligt. Men såklart utan att köra på någon av bojarna. Det ska vara ungefär tre båtlängder mellan bojarna i slalombanan.

Nu kommer vi till höghastighetskörningen här gäller det att visa att man kan hantera båten även i hög fart. Så se till att fort få upp båten i planing. Sedan är det viktigt att du gör en bra bedömning och får helt stopp på båten när du kommer fram till den ”medvetslösa” personen. Ni kan också använda en boj med extra tunga sänken om ni inte har någon frivillig badare. Såklart så stänger ni av motorn när ni kommit fram så den som ligger i vattnet inte behöver vara orolig för att bli skadad av propellern.

När ni räddat personen är det dags för att köra en loop och sedan in och lägga till vid bryggan.

2. Ta upp boj- lägg i bojStanna vid boj - ligga still5 Upptag av person6. Snurra ett varv7. Lägg till - stoppa tid3. Slalombana1. Starta - Lägg ut4. Kör fort, 100 m