Skriv ut övningen

Lova, falla och gipp

Grön Eleverna ska lära sig begreppen Lova och falla, samt känna sig trygga i att göra en gipp.


 

På vattnet 

Lättvind, Medelvind 


fyra bojar, gummibåt till instruktör.  

av Wilma Pettersson, Askersund, Askersunds segel- och motorbåtsklubb, 17 november, 2021

Genomförande

  1. Börja med att lägga ut fyra bojar (enligt ritningen av banan) på vattnet. Var noga med att märket ”högst upp” ska kunna nås utan att slå/behöva kryssa. Den andra bojen (den röda enligt ritningen) bör ligga betydligt lägre ned så att det är mycket enkelt att nå märket utan slag.
  2. Rita upp banan på en tavla (på land) så att eleverna är väl förberedda på övningen, och förklara övningen noga och se till att alla har förstått innan ni ger er ut på vattnet.

Övningen:  Eftersom det här är en övning som passar i mitten på seglarskolan, bör eleverna ha testat på att segla en enklare bana innan och lärt sig några grunder. Eleverna kommer i den här övningen att få träna på att förstå innebörden av lova och falla men även känna sig bekväma i att gippa. Eleven börjar med att segla halvvind för att sedan lova upp till ett slag. Sedan seglar eleven bidevind och lovar mot vinden. Hen ska då sikta mot den röda bojen. Det finns två ”lova bojar”, för att till en början utav passet kommer vissa elever ha svårt att hålla höjd mot märket, därför ligger den röda bojen längre ner för att alla ska kunna komma runt banan. Den högre bojen kan man använda för de elever som förstår övningen snabbt och vill ha en större utmaning. De kommer då även att träna på at hålla höjd mot ett märke, samtidigt träna på hur mycket det går att lova innan man hamnar i vindöga. När eleven har rundat bojen kommer den att falla och seglet kommer att vara på samma sida (var nog att lägg bojen så att eleven inte får en gipp). När eleven har kommit till den sista bojen kommer hen att få en gipp. Vid denna bojen är det bra om det finns en instruktör intill bojen i följebåt för att se så att allt går bra. Eftersom det är gröna seglare som seglar denna bana brukar gippa vara ett orosmoment, därför är det viktigt att en instruktör har koll på seglarna vid gippen.

3. När seglarna har kommit iland igen går ni igenom vad det har gjort, så att det är säkra på uppgiftens syfte.